Ţintele de profitabilitate înalte şi costurile operaţionale încă foarte mari vor face destul de improbabilă reducerea dobânzilor la credite, arată o analiză a www.conso.ro. Nici scăderea riscului de ţară şi nici diminuarea costurilor cu procurarea resurselor nu vor îndupleca băncile să dezgheţe piaţa creditelor.
"Vom vedea mişcări cu paşi mici în direcţia relaxării condiţiilor de creditare. Apetitul băncilor este încă mic, deoarece există percepţia că mediul de afaceri prezintă un grad de risc ridicat. La fel şi clienţii din retail", consideră Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii. Băncile preferă investiţiile sigureDobânzile la credite nu au şanse foarte mari de a se duce în jos în viitorul apropiat. Această tendinţă este dictată de două considerente, în opinia lui Radu Crăciun.
Pe de o parte, băncile vor prefera investiţiile sigure, cum sunt titlurile de stat, pentru a rămâne lichide, în special în condiţiile de solvabilitate mai stricte impuse de BNR. Condiţiile de creditare, inclusiv dobânzile, sunt păstrate la un nivel ridicat pentru a limita cererea, dar şi pentru a atrage doar "spuma clienţilor".
În al doilea rând, nici scăderile de dobândă de pe pieţele financiare şi nici îmbunătăţirea percepţiei asupra României nu vor putea îndupleca băncile să reducă dobânzile în cazul creditelor acordate.
"Preţurile la credite nu au legătură cu cotaţiile CDS (credit default swap). Dobânda este o reflectare a unor obiective de profitabilitate pe care băncile şi le-au pus", a precizat Radu Crăciun, în exclusivitate pentru Conso.ro, făcând referire la politica unor bănci de a lega rata dobânzii de nivelul CDS, acum în scădere. De fapt, o parte dintre ele au şi renunţat la utilizarea acestei formule. Scăderea profiturilor va continua Rezultatele financiare ale băncilor în primul trimestru din 2009 nu au fost atât de slabe pe cât se preco