Rosa Drown a predat matematică o viaţă întreagă. De 17 ani este susţinător al Fundaţiei de Scleroză Multiplă din Bihor şi nu are de gând să renunţe la acest proiect.
A predat matematică aproape 35 de ani, până la pensionare, la toate gradele de învăţământ: ciclul primar, apoi liceal şi colegiu. În 1991, o scrisoare disperată din România i-a schimbat viaţa.
Altă prioritate
Primul contact cu România l-a avut în 1990, la un Festival Internaţional de Folclor la care a participat şi Ansamblul Bihorul. În 1991, a primit o scrisoare din Oradea. „Am primit o scrisoare de la Marcel Morar. Era plină de disperare. Aşa a început totul”, spune ea simplu. Scrisoarea a marcat-o şi a citit-o elevilor şi profesorilor din şcoală. Mulţi dintre ei au donat atunci bani pentru bolnavii cu scleroză multiplă (SM) din Oradea. În 1992, a venit pentru prima dată în Oradea. România i-a intrat pentru totdeauna în suflet. „Am devenit primii din Insula Man. Acum suntem mai mulţi”, spune ea.
Împreună cu Marcel Morar, membru fondator al Fundaţiei de Scleroză Multiplă, a vizitat mai mulţi bolnavi acasă. A fost cutremurată. Nu ştia nimic despre boala aceasta. Când fundaţia a primit clădirea fostei creşe de pe strada Buzăului, a început să adune bani pentru reabilitarea şi dotarea imobilului. Acesta a devenit primul şi singurul centru de zi pentru bolnavii cu SM din ţară. Un salariu al familiei era trimis lunar în Oradea, iar la banii aceştia se adăugau sumele donate de colegii şi vecinii ei. Pe lângă bani a strâns detergent, îmbrăcăminte şi multe alte lucruri necesare pacienţilor orădeni.
Casă în România
România i-a intrat în suflet. Împreună cu soţul ei a cumpărat o casă la Girişu de Criş, a doua lor casă, unde stau în perioadele când vin în ţară. Între 2002 şi 2003, au ajutat la construirea căminului cultural din Girişu de Criş. Şi to