Fostul „uslaş”, ajuns şef la Direcţia pentru Cultură Bucureşti, poate decide care case din zonele protejate vor fi demolate. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Aproape 20.000 de clădiri vechi din cele 98 de „zone construite protejate” ale Bucureştiului pot primi oricând aviz de demolare, în funcţie de interesele „rechinilor” imobiliari, prin simpla semnătură a şefului Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, fără a fi comisă vreo ilegalitate. Practic, toate aceste clădiri vor fi, începând de azi, la discreţia pixului unui fost ofiţer de securitate şi director de ICRAL: Eugen Pleşca, o persoană foarte contestată, fondator USLA şi primar PSD al sectorului 3 până în 2004.
Cei 100 de protestatari anunţaţi ieri pentru mitingul din faţa Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), pentru a contesta concursul care-i stabileşte pe noii directori ai Direcţiilor Judeţene de Cultură (DJC) s-au dovedit a fi doar câteva zeci, majoritatea cei aflaţi la vârful asociaţiilor organizatoare: Asociaţia Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica.
„Nu mă lăsaţi singur”
„Refaceţi concursul!”, cereau protestatarii, prin lozinci strigate şi chiar cântate: „Vrem specialişti, nu securişti!” sau chiar „Pleşca, eşti o mizerie!”. Sărea în ochi lozinca cea mai comică: „Fără Ple(a)şca la Cultură!”.
Theodor Paleologu, ministrul culturii, şi-a exprimat încă o dată preocuparea pentru soarta patrimoniului construit, precum şi imposibilitatea de a se sustrage comandamentelor politice din partea coaliţiei. „Pleşca este omul lui Vanghelie”, a repetat Paleologu în numeroase rânduri. Exasperat de acuzele care curgeau din toate direcţiile, ministrul a replicat: „De ce nu v-aţi înscris la concurs? Mă lăsaţi singur! Oameni de mare calitate şi pregătire, la care ţin foarte mult, i-am invitat să se înscrie la co