Profesorul american J.H.H. Weiler, specialist în drept, spune că Europa este prea dependentă de SUA şi că nu are puterea de a-şi impune politica externă, rezumându-se la a fi doar o piaţă comună. Va supravieţui UE actualei crize economice? Un posibil răspuns vine din partea unui reputat cunoscător al problemelor comunitare. Cititi si
Cheltuielile europarlamentarilor, controlate mai strict
Adevărul: Cum vedeţi Uniunea Europeană peste 10 ani? Va fi o federaţie sau nu va mai exista deloc?
J.H.H. Weiler: Nu am niciun motiv să cred că Uniunea Europeană nu va mai exista – mai mult sau mai puţin în actuala formă de organizare. Dacă prin „federaţie” înţelegeţi un suprastat, atunci trebuie să vă spun că nu se va putea realiza aşa ceva.
Cea mai importantă realizare a Uniunii Europene, o parte a geniului ei dacă doriţi, este succesul în a asigura un nivel înalt de integrare. În unele zone acesta este la fel de ridicat precum în state federale, cum e Canada, dar fără să dăuneze identităţii naţionale şi suveranităţii statelor membre.
Care sunt, în viziunea dumneavoastră, cele mai arzătoare probleme ale UE - decalajul de dezvoltare dintre statele membre, criza financiară sau dependenţa energetică faţă de Rusia?
Divizarea „zonei euro“ este o imensă provocare. Dacă UE reuşeşte în timpul acestei recesiuni să-şi susţină statele care nu au aderat la „zona euro“, va fi o realizare majoră. Nu mă refer doar la acordarea de credite, ci şi la rezistenţa faţă de măsurile protecţioniste interne ale fiecărei ţări. În cele din urmă, viitorul prosper al Europei va veni din zona noilor membri. Franţa, Germania, Italia –privite dintr-o perspectivă mecanică – sunt motoare cu şase cilindri, cu toate şase în funcţiune. Polonia, România au tot şase cilindri, însă dintre aceştia funcţionează doar trei sau patru.