De la dezintegrarea URSS, Moscova vrea ca liderii străini să accepte dezideratul Rusiei de a-şi restabili dominaţia în fostele republici sovietice şi în fostele state-satelit.
Preşedinţii Federaţiei Ruse Boris Elţîn, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev au insistat că republicile exsovietice din CSI trebuie să rămână în sfera de influenţă a Rusiei, că rolul străinilor în această regiune trebuie să fie minimalizat şi că puterile occidentale trebuie să accepte aspiraţiile reintegraţioniste ale Moscovei. Niciunul dintre cei trei preşedinţi nu a încurajat liberalizarea, democratizarea sau restabilirea identităţii naţionale a statelor din CSI. Oficialii ruşi continuă să se refere peiorativ la fostele republici sovietice ca vecinătatea apropiată, fără să admită că ar fi state independente.
Ei au sprijinit financiar, diplomatic şi propagandistic pe liderii din statele exsovietice care favorizau relaţii apropiate cu Rusia şi care erau dispuşi să participe la coordonarea convergentă a intereselor economice, politice şi de securitate cu Moscova. Recent, Medvedev a reafirmat pretenţiile predecesorilor lui conform cărora Rusia, ca alte puteri ale lumii, este îndreptăţită să-şi promoveze agresiv interesele naţionale şi să-şi asigure relaţii privilegiate în ţările din regiuni considerate importante din punct de vedere strategic.
Preferând lideri autocraţi, cei de la Kremlin au fost ultragiaţi de revoluţiile democratizante din Georgia, Ucraina şi Kârgâzstan şi au aplaudat intervenţiile brutale ale autorităţilor împotriva demonstranţilor prodemocraţie din Uzbekistan, Belarus şi Moldova. Oficialii ruşi i-au încurajat pe liderii din statele CSI să interzică activitatea organizaţiilor neguvernamentale independente şi programele sponsorizate din Vest, insistând că aceste structuri ascund elemente subversive, se implică în activităţi de spionaj şi încearcă să desta