Exista idei false care au generat mai multa cunoastere decat ideile adevarate. Exista obsesii care au pus in miscare expeditii, an dupa an, si care, in ciuda faptului ca s-au dovedit iluzorii, au sfarsit prin a schimba lumea. Una din acestea s-a numit "cautarea pasajului de nord-vest". Una dintre ideile fixe care au animat marile explorari geografice in ultimii 400 de ani. O incercare aproape imposibila: trecerea din Atlantic in Pacific prin Nordul Canadei: milioane de kilometri patrati de gheata, tundra, insulite, stramtori acoperite de gheturi mai tot timpul anului.
Este o poveste intrinsec legata de istoria navala a Marii Britanii (sau, vor spune unii, ei isi datoreaza Marea Britanie o buna parte din istoria sa de stapana a marilor). O poveste in care se impletesc teorii cosmografice si geografice in continua schimbare, istoria politica a Europei Renascentiste, spiritul de explorare si de aventura, spiritul comercial si foarte mult eroism. Cautarea pasajului de Nord-Vest este celebrata astazi printr-o expozitie remarcabila la Greenwich, la National Maritime Museum.
Cadrul
La Greenwich multa vreme se ajungea numai pe apa. Si astazi puteti lua vaporasul: de la Westminster la Greenwhich faceti ceva mai mult de o ora, insa vedeti si Londra. Debarcarea, la Greenwhich, se face chiar in fata machetei uneia dintre celebrele corabii cu care s-a construit Imperiul Britanic. Iar cativa pasi mai incolo se deschid portile unui splendid palat baroc: construit dupa planurile lui Christopher Wren pentru regina Anne, astazi Muzeul national maritim.
Povestea
Harta lui Mercator (1595)
Foto: Princeton University
A inceput cu o teorie cosmografica care impartea pamantul in patru zone de pamant, inconjurate de apa. Cele sudice erau considerate nelocuibile. Cele doua mase continentale nordice erau separate de doua