Numai 12 blocuri
dintr-un total de 550, reprezentând opt asociaţii de proprietari din Târgu Jiu, au realizat lucrări de contorizare a apei la nivel de apartament.
În Târgu Jiu, programul de contorizare individuală în afara apartamentului decurge greoi. Din anul 2006, de când a demarat contorizarea individuală în cadrul unor proiecte care să cuprindă cât mai multe unităţi locative dintr-un imobil, s-a reuşit efectuarea de lucrări de contorizare la nivel de apartament doar în 12 blocuri din municipiu. Imobilele respective fac parte din opt asociaţii de proprietari. Având în vedere că la nivelul oraşului Târgu Jiu există 207 asociaţii de proprietari, totalizând 550 de blocuri, cetăţenii nu sunt interesaţi să achite câteva sute de lei pentru a instala apometre în apartamente.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, doar în ceea ce priveşte 26 de scări de bloc administratorii au reuşit să îi convingă pe locatari să apeleze la serviciile unei firme specializate în montarea de apometre sau la un instalator autorizat. La restul asociaţiilor de proprietari, media este de un apartament contorizat la câteva blocuri, respectivii locatari nemaiaşteptând ca administratorul de bloc să realizeze un proiect comun de instalare de apometre şi au montat contoarele direct în locuinţă.
Factură mai mică
Acolo unde au existat proiecte pentru scări de bloc, contorizarea individuală s-a realizat fie la subsolul blocurilor, fie pe casa scării. Montarea contoarelor la subsolul blocurilor nu necesită autorizaţie, intrând în categoria lucrărilor de reparaţii comune. În ceea ce priveşte instalarea contoarelor individuale pe casa scării, acest lucru implică proiectarea unei noi instalaţii de apă, deci costuri suplimentare. Este însă mai avantajoasă pentru locatari, fiind reduse semnificativ pierderile din reţea.
„În situaţia contorizării i