Florile de soc contribuie la eliminarea apei din organism, la dizolvarea stratului adipos şi la stimularea digestiei. Tocmai de aceea sunt indicate în curele de slăbire, putând fi asociate cu ceaiul de lămâie. Pentru obţinerea rezultatelor scontate în curele de slăbire şi în combaterea obezităţii, florile de soc trebuie utilizate mai multe luni. Se recomandă infuzia din una-două linguriţe de flori uscate la o cană cu apă fierbinte, consumându-se câte o cană cu infuzie în fiecare seară. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la centrul de sănătate Clar Med, recomandă pentru curele de slăbire şi tinctura din flori de soc.
UZ EXTERN ŞI UZ INTERN
Pentru a potenţa efectele diuretice, florile de soc se amestecă cu măceşe, coajă de mesteacăn, troscot sau coada calului. Infuziile din acest amestec sunt recomandate în infecţiile căilor urinare şi în afecţiunile renale. Extractul din flori de soc este folosit pentru îmbunătăţirea funcţionării rinichilor, contribuind la eliminarea nisipului şi la dizolvarea calculilor renali.
Extern, florile de soc se folosesc sub formă de băi sau cataplasme. Sunt indicate pentru tratarea abceselor, arsurilor, contuziilor şi furunculozelor, pentru că au efectul de a calma durerile. Sub formă de băi fierbinţi se folosesc contra reumatismului.
Intern, florile de soc "se împotrivesc" gripei, răcelii, bronşitei, tusei. În răceli, mai ales în cazul copiilor, sunt indicate inhalaţiile. Pentru acestea, se amestecă trei linguriţe cu flori la o cană cu apă fierbinte.
Sub formă de tinctură, florile de soc sunt indicate pentru calmarea durerilor musculare. "Tinctura trebuie consumată cu atenţie şi moderat pentru că are şi efect laxativ", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu. Pentru articulaţiile dureroase există varianta aplicării cataplasmelor din fl