Fără sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, Delta nu poate suporta şocul dezvoltării explozive a turismului. În ultimii şapte ani, numărul vizitatorilor a crescut de patru ori. Pentru a combate problema braconajului, guvernanţii vin cu alternativa turismului ecologic, în condiţiile în care infrastructura este la pământ. Cititi si:
Sancţiuni dure pentru braconaj
Marea Neagră, serbată doar de ecologişti
Odată cu sfârşitul lui mai, pe cheiul din Sulina încep să calce tot mai mulţi turişti. Cum ies din şalupa care îi aduce din Tulcea, Lucian Pamfil îi zăreşte şi, înainte ca alt localnic să le fure atenţia, se avântă să le ofere cele mai rentabile locuri de cazare din zonă sau o călătorie cu barca, la orice oră din zi.
Sau soluţia la orice nevoie pe care o au, pentru că el cunoaşte toată Delta ca în palmă. „O groază de turişti îmi pică-n mâini. Tot ce vor ei le ofer. Le arăt cele mai bune restaurante, cele mai confortabile case şi îi plimb cu barca prin toată Delta“, se laudă el.
O plimbare de vreo două ore pe canalele Dunării poate să ajungă şi la 200 de lei, însă minunile pe care doar aici le poţi vedea vor compensa gaura din portofel. Tariful nu e fix, te mai uiţi şi la faţa omului… Dacă te întâlneşte pe stradă, Pamfil nu te abordează ca şi cum ai fi un potenţial client. „Nu, nu care cumva să intraţi în vorbă cu omul pe care l-aţi strigat la gard. E un focar de infecţie acolo. Copiii lui trag întruna aurolac din pungă. Dar ce vă interesează?“
La vânătoare de turişti
Cunoaşte aproape toate familiile din localitate şi, în funcţie de informaţiile sau de serviciile pe care le vrei, te ghidează la persoanele potrivite. Până la urmă, asta ştie să facă cel mai bine, când nu repară bărcile vecinilor, să fie ghid turistic.
Deşi s-a obişnuit să prezinte vizitatorilor toate f