Majorarea ajutorului pentru IMM-uri va rămâne doar o iniţiativă de bun-simţ dacă celelalte măsuri anticriză promise nu sunt adoptate. Citiţi în numărul şase al revistei Forbes România despre impactul extinderii schemei de minimis şi nevoia de a accelera relaxarea creditării şi a fiscalităţii. Antreprenori, aşezaţi-vă repede la coadă pentru ajutorul de maximum 200.000 de euro din partea statului! Lista este scurtă, aşa că cine vrea să prindă fondurile nerambursabile promise de Guvern trebuie să se grăbească. La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat că valoarea aşa-numitelor ajutoare de minimis acordate IMM-urilor pentru dezvoltare şi modernizare va creşte de 20 de ori, de la cinci milioane de euro, la 100 de milioane de euro.
Banii urmează să fie repartizaţi astfel: 20 de milioane de euro în 2009 şi câte 40 de milioane de euro în 2010 şi 2011. Sigur, nimeni nu poate spune că măsură nu este bună, atât timp cât miza este sprijinirea sectorului privat.
Totuşi, dacă facem un simplu calcul, constatăm că, anul acesta, pot beneficia de sprijinul nerambursabil de 200.000 de euro numai 100 de firme (asta, în condiţiile în care toate firmele ar aplica pentru plafonul maxim). Iar în următorii doi ani, alte 400 de întreprinderi mici şi mijlocii ar putea obţine finanţare.
De fapt, 500 dintr-un total de 600.000, adică nici măcar 1% din societăţile româneşti. Bineînţeles, numărul acestora ar putea creşte dacă firmele nu vor solicita plafonul maxim. „În cifre absolute, 500 de IMM-uri care primesc acest ajutor nu vor genera un PIB magnific, dar pot să supravieţuiască mai uşor“, explică Dan Barna, managing partner la Structural Consulting Group.
Va reuşi majorarea plafonului de ajutorare să contribuie la relansarea economică? Răspunsul este simplu: cu 100 de milioane de euro nu se face primăvară. @