Melanomul malign este cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer al pielii, cazuistica înmulţindu-se ameţitor în ultimele decenii. La acest nefast fenomen a contribuit creşterea expunerii la radiaţii ultraviolete solare sau artificiale, din aparatele de bronzat. Mai contribuie şi natura particulară a acestei formaţiuni maligne, care se dezvoltă rapid şi, mai ales, se răspândeşte (metastazează) foarte devreme, când este de dimensiuni mici, uneori greu detectabilă.
ALUNIŢE
Punctul de pornire este o aluniţă veche sau o formaţiune suspectă, nou apărută. Fiecare om are un număr de aluniţe, uneori peste 20-40, din naştere sau dezvoltate ulterior. Ele sunt plate, de dimensiuni mici (în jur de 6 mm), cu margini regulate, rotunde sau ovale şi culoare unitară, de la maro deschis la brun. Unele au dimensiuni mai mari, o formă mai neregulată şi o culoare amestecată (brun, roz, roşu).
Acestea se numesc nevi displazici şi au un potenţial mare de malignizare, de aceea trebuie atent supravegheaţi sau excizaţi, dacă medicul vă recomandă. Leziunea malignă este asimetrică, de consistenţă crescută, cu margini neregulate, cu modificări de culoare (brun închis-negru, cu zone hemoragice, cu regiunea înconjurătoare depigmentată sau roşie de la inflamaţie sau închisă, conţinând pigment), însoţite de prurit. La bărbaţi, se localizează cel mai frecvent pe spate, gât, scalp, iar la femei, pe membrele inferioare, dar poate apărea, mai rar, în gură, în ochi sau în alte zone.
Persoanele cu piele albă, păr sau ochi deschişi la culoare, cu un număr mare de aluniţe pe corp, cu antecedente în familie, cu o imunitate scăzută sau care au suferit arsuri solare grave în decursul vieţii (începând din copilărie) sunt mai expuse la malignizare.
PREVENIŢI!
Pentru prevenire, evitaţi expunerea la soare între orele 10:00 şi 16:00 sau şedinţele re