Dacă până acum câmpul profesional al elevilor de la bio-chimie era relativ restrâns, avântul pe care l-a luat ecologia a schimbat puţin perspectiva din care trebuie privit acest profil.
Totuşi, profilul ştiinţele naturii continuă să fie văzut drept un "batalion disciplinar" pentru cei care nu au avut medie de matematică-informatică. Ştiinţele naturii sunt considerate linia a treia a învăţământului românesc. Cei mai mulţi dintre elevii care se înscriu la liceu aleg matematică-informatică sau filologie, chiar dacă, în gimnaziu, au dovedit calităţi deosebite la chimie sau biologie.
Concurenţa fiind redusă, media de intrare este destul de scăzută. Astfel, dacă un elev de gimnaziu îşi doreşte o carieră în chimie sau biologie, primul pas este destul de uşor de făcut.
La liceele de profil, specializarea începe din clasa a XI-a. În ultimii doi ani de studiu, aproximativ două treimi dintre orele de curs sunt acordate disciplinelor de specialitate. Printre posibilele specializări ale unui liceu de chimie se numără cele de tehnician ecolog, tehnician chimist de laborator sau tehnician de automatizări. Liceele sunt dotate cu laboratoare de chimie organică, anorganică, analiză instrumentală sau biologie.
REPORTAJ
Ţopescu şi Cristi Puiu, elevi chimişti
Grupul Şcolar de Chimie "Costin Neniţescu", din sectorul bucureştean 3, este liceul unde au învăţat vedetele Cristian Ţopescu, Cristi Puiu şi Oana Georgescu. Niciuna dintre acestea nu a făcut însă senzaţie în chimie sau biologie, ci în alte domenii.
De altfel, puţini dintre elevii de aici doresc o carieră "guvernată" de tabelul periodic sau de dicţionarul de anatomie. După o "lucrare de control" printre elevii de clasă a IX-a, am aflat că majoritatea vrea să meargă la facultăţi de drept, de ştiinţe economice sau artistice.
"Aş dori