Compoziţia chimică a plantei Angelica archangelica (iarba îngerilor, antonică şi buciniş, cum i se spune în popor) explică multiplele proprietăţi terapeutice, valorificate în peste 80 de afecţiuni. Atât rădăcinile, rizomii, cât şi seminţele, frunzele şi tulpinile acestei plante ocrotite prin lege conţin uleiuri eterice, acizi graşi, taninuri, substanţe amare, glucide şi vitamine din complexul B.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie, ne recomandă angelica în tratamentul rahitismului, tuberculozei, afecţiunilor respiratorii, cirozei, ulcerului gastroduodenal, dar şi pentru creşterea apetitului şi pentru revigorare.
Mai mult, infuzia, decoctul şi tinctura de angelică apără organismul de infecţii şi sunt un antidot în caz de otrăvire cu mătrăgună, cucută şi cu brânduşă de toamnă.
Lichior tonic
Ingrediente: 20 de tulpini verzi de angelică, un gram de nucşoară, 10 cuişoare, 1,5 litri de alcool de 70 de grade preparat din fructe, un kilogram de zahăr şi 500 mililitri de apă.
Preparare. Tulpinile plantei şi condimentele se pun la macerat în alcoolul de fructe. Separat, se prepară un sirop din zahăr şi din apă.După15 zile, se strecoară plantele care s-au macerat şi, în alcoolul rămas, se adaugă siropul. Lichiorul se păstrează la rece, în sticle închise ermetic. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi. Preparatul este un tonic general.