Peste 22.000 de cititori erau înscrişi în 2005 la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”. Astăzi sunt mai puţin de 15.000. Fie că e vorba de simple curiozităţi sau de lucrări şi documentări mai ample, reşiţenii noului mileniu aleg calea cea mai simplă. Internetul a înlocuit cu succes lectura, documentarea în bibloteci sau plăcerea de a cumpăra o carte. Patronii de librării sunt cei mai afectaţi.
„În urmă cu ceva ani, librăria era o afacere de succes. Oamenii veneau să cumpere cărţi faimoase, tinerii îşi cumpărau cărţi pentru lucrări de licenţă, iar cei mici erau fascinaţi de cărţile de poveşti. Acum stau pe rafturi pentru că foarte puţini mai dau banii pe o carte“, a spus Marian Bolintiş, administratorul unei librării din Reşiţa.
Femeile încă citesc
Dacă 2005 a fost anul în care, pe listele Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici din Reşiţa, erau înscrişi peste 20.000 de reşiţeni, astăzi numărul lor a scăzut la 15.000. „Numărul cititorilor care îşi iau frecvent cărţi a rămas oarecum constant, chiar dacă numărul persoanelor înscrise a scăzut din 2005“, a spus inginerul Vasile Ghibu, şeful biroului de informatizare din cadrul Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici. Acesta a mai spus că femeile trec pragul bibliotecii mult mai des decât bărbaţii. „În ultimul an, am avut înscrise pe liste aproape 9.000 de femei. Numărul bărbaţiilor a fost mai mic, doar 6.400“, a adăugat Vasile Ghibu.
Internetul este mai comod
Este adevărat că este cam obositor să citeşti pe monitor o carte sau să-ţi iei informaţii în format electronic, dar găseşti imediat ce vrei. Pe lângă asta, este şi gratis. Cărţile care îmi trebuie mie sunt foarte scumpe“, a spus Andreea Barbu, o studentă din Reşiţa care se îndrepta în această dimineaţă spre facultate.