O comedie cuminte, fara mari pretentii, "Nunta cu divort" este o adaptare dupa scrierile unuia din cei mai mari scriitori ai limbii idis, Salom Alehem.
Undeva, la Piata Unirii, exista un teatru care, de cele multe ori, nu figureaza intre optiunile spectatorilor obisnuiti. E drept, rareori Teatrul Evreiesc de Stat a venit cu spectacole care "sa rupa gura targului". In spatele magazinului Unirea, in cladirea inconjurata pana nu demult de case in paragina si care, cat de curand, va fi inconjurata doar de blocuri de sticla, Teatrul Evreiesc isi vede (prea) cuminte de treaba. Cu spectacole programate, in general, dimineata la sfarsit de saptamana, cu piese sau adaptari dupa proze ale unor scriitori evrei sau cu piese despre evrei, Teatrul Evreiesc e singura institutie de spectacole din Bucuresti care apartine unei minoritati. Dar asta nu inseamna ca montarile de acolo sunt exclusiv dedicate evreilor. Toate spectacolele in idis beneficiaza de traducere. Pe langa acestea sunt multe spectacole in limba romana, iar in repertoriu, pe langa adaptari ale unor legende si mituri iudaice, figureaza comedii de tot soiul sau piese clasice din repertoriul romanesc sau international: "Steaua fara nume" a lui Mihail Sebastian sau "Jocul regilor" de Pavel Kohut sunt doar doua titluri arhicunoscute.
A vedea un musical in idis este un "must" pentru orice iubitor de teatru.
Poate cel mai interesant tip de spectacol din repertoriul TES este comedia muzicala, genul care a stat la baza aparitiei teatrului in idis. Sa nu uitam ca prima trupa profesionista a acestui gen a aparut in Romania, creata de Avram Goldfaden in 1876, la Iasi. Genul sta chiar la baza aparitiei marilor musicaluri ale secolului al XX-lea.
O astfel de comedie in idis este si spectacolul "Nunta cu divort" dupa Salom Alehem. Montata de actorul si regizorul Dan Tudor, piesa e