Preţurile cerute pentru loturile de pământ ar trebui să fie de trei ori mai mici decât în prezent, pentru ca tranzacţiile să se reia, potrivit agenţilor imobiliari.Apropierea de Bucureşti este unul dintre atuurile zonei. Apetitul clienţilor este însă stopat încă de la prima vizită, din cauza infrastucturii precar dezvoltate. Mogoşoaia are palat, lac, pădure şi Bucureştiul la câteva minute de mers cu maşina. Condiţii ideale pentru a transforma comuna într-o perlă imobiliară. Intrarea în localitate este flancată de două proiecte rezidenţiale. Optimus Residence şi Golden House sunt două ansambluri de blocuri de pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte.
Imediat, pe stânga, e lacul. În jurul lui, case peste case. Localnicii au renunţat la sapă şi alte unelte de lucrat pământul în favoarea mistriei şi canciocului. Casele în construcţie se întind cât vezi cu ochii. Între ele, gropi mari, pe măsura construcţiilor. Nicio vilă nu seamănă cu alta.
Alăturările de design şi stil sunt pur şi simplu obositoare, chiar şi pentru un ochi mai puţin avizat. De pildă, lângă o vilă ultramodernă, îmbrăcată în sticlă, îşi iţeşte acoperişul de stuf o altă clădire. Fundalul este reprezentat de o construcţie imensă, fără nicio idee arhitectonică.
300 de euro pe metru pătrat de teren
Muncitorii căţăraţi pe schelele care sunt ridicate la aproape o treime dintre casele de pe partea dinspre pădure a lacului spun câte ceva despre bunurile cele mai de preţ din Mogoşoaia, şi anume terenurile. Un timp, acestea au fost cumpărate mai ceva ca pâinea caldă. Luxul caselor noi arată că, pentru proprietari, un plus de 10% la costul terenului nu a reprezentat până acum o piedică prea mare în calea unei tranzacţii.
Şi preţurile au crescut exponenţial. Acum au ajuns la un nivel mediu de 150 de euro pe metru pătrat. Există oferte şi la 300 de euro.