El sustine ca imprumutul de 20 mld. euro de la FMI si UE „nu acopera nevoia de finantare la nivel guvernamental", banii urmand sa intre in transe, si doar o parte pentru finantarea deficitului bugetar.
„Pentru completarea surselor de finantare in conformitate cu strategia datoriei publice, Ministerul Finantelor are in vedere, in primul rand, emisiunile de titluri de stat pe piata interna, dar si imprumuturile de pe pietele internationle. Tinand cont de faptul ca in perioada recenta conditiile de imprumut de pe pietele internationale s-au imbunatatit, eurobondul este o alternativa avantajoasa", a declarat Dragoi.
Intermediarul, selectat luna viitoare
El a precizat ca intermediarul pentru posibila emisiune de eurobonduri va fi selectat pana la jumatatea lunii iulie, iar lansarea efectiva va avea loc numai daca va exista un mix favorabil in ceea ce priveste volumul, pretul si maturitatea.
Pe fondul ameliorarii perceptiei de risc de tara, cotatiile CDS (credit default swap) au ajuns in mai la circa 300 de puncte. Cu alte cuvinte, asiguratorii straini cereau o prima de risc de 3%, adica 30.000 de dolari pentru a asigura pe cinci ani obligatiuni in valoare de un milion de dolari emise de statul roman.
Finantele au iesit ultima data pe pietele externe in luna iunie a anului trecut, lansand o emisiune de eurobonduri de 750 mil. euro, la o dobanda de 6,5% si un randament de 6,69%.
Pretul nu reflecta rating-ul
„Pretul la lansarea emisiunii de euro-obligatiuni va depinde atat de situatia economica si financiara a Romaniei, de perspectivele pe termen mediu si lung la momentul lansarii, cat si de conditiile de piata de la acel moment. In actualul context de piata, cotatiile CDS-urilor pentru Romania sunt mai scazute decat cele pentru tari cu un rating suveran mai bun decat cel al Romaniei", a spus reprezentantul Ministerului de