Românii plecaţi la muncă în Spania se simt ca acasă în oraşele unde s-au stabilit. Au zeci de magazine unde sunt vândute produse tradiţionale, preţurile sunt afişate în limba română şi la orice ghişeu găseşti pe cineva care să-ţi vorbească româneşte. Sursa: Kanal D
Cos lada este un astfel de oraş, în apropiere de Madrid. Datorită numărului mare de români care locuiesc aici - aproape 18.000, cum arată datele oficiale -, localitatea este mai cunoscută ca mica Românie din Spania.
„Colonişti” din toate regiunile
În Coslada te simţi ca acasă. Am petrecut câteva ore bune în centru şi nu am întâlnit pe nimeni care să vorbească numai spaniola.
Românii au venit în Coslada cu miile, din zona Teleormanului, din Moldova, dar şi din alte regiuni. Majoritatea sunt oameni simpli, plecaţi din mici oraşe de provincie sau chiar din sate.
Aici şi-au unit destinele, şi-au botezat copiii şi foarte puţini sunt cei care vor să se întoarcă acasă. La tot pasul găseşti magazine alimentare cu produse româneşti, restau rante cu specific românesc, iar, în domeniul serviciilor publice, afişele sunt scrise şi în româneşte. Aproape nu-ţi vine să crezi că te afli pe pământ străin, mai ales că majoritatea proprietarilor de ma gazine sunt tot români.
„Avem românii noştri din Teleorman care cumpără numai de la noi, de mult timp. Vin din Madrid, Sevilla după pastă de mici, pastramă”, ne-a spus unul dintre ei. Mezelurile, telemeaua, mălaiul sau făina sunt şi ele aduse din România, iar afacerile merg bine. „Stomacul nu are criză”, ne-a spus, zâmbind, un român proprietar al primului ma gazin românesc din Coslada, înfiinţat acum 8 ani.
Românii din Coslada au şi o biserică a lor, foarte multe asociaţii care-i ajută la nevoie, o discotecă şi... viaţa înainte pe meleaguri străine. „Toate cele bune şi să fie cât mai bun