Mâncarea de regim este pentru mulţi pacienţi o condamnare în plus, care se adaugă la o stare de sănătate precară.
Pentru mulţi dintre noi, regimul alimentar prescris atunci când suntem bolnavi este o condamnare în plus, care afectează starea de sănătate precară şi nu este de ajutor nici pentru moral. De cele mai multe ori, meniul este sărăcios, insipid şi niciodată ispititor. O echipă de 40 de profesori de la Universitatea din Torino, în colaborare cu personalul de la patru şcoli de bucătari din regiunea italiană Piemonte, şi-au propus să combată prejudecata potrivit căreia un bolnav trebuie să mănânce întotdeauna numai alimente uşoare, că gustul este inamicul tratamentelor şi că renunţarea la mâncarea delicioasă este un sacrificiu ce trebuie făcut dacă vrem să fim sănătoşi. Cei 40 profesori de la Facultatea de Medicină au intrat în bucătărie şi au „dat peste cap dietele de spital“, creând peste 670 de reţete aromate, ispititoare şi, mai ales, destinate persoanelor afectate de peste 30 de tipuri de boli, de la cele ale aparatului digestiv şi până la cele ale glandei tiroide, pentru cardiaci sau pentru pacienţii cu maladii renale, metabolice sau cu alergii, pentru bolnavii cu probleme de vedere şi chiar pentru cei cu probleme psihice ori care au suferit recent o intervenţie chirurgicală.
Hrană pentru trup şi suflet
Prin aceste reţete inedite, medicii torinezi propun o nouă filosofie de viaţă, un alt punct de vedere, care vine nu doar în ajutorul pacienţilor, ci şi al doctorilor. Autorul proiectului este profesorul Alessandro Gaetini, specialist în chirurgie generală la Spitalul Molinette din Torino.
„După mulţi ani dedicaţi medicinei şi chirurgiei, m-am gândit să adun la un loc recomandările unor iluştri medici de familie şi nutriţionişti pentru a selecţiona pe baze ştiinţifice riguroase acele reţete care corespund e