Pentru că se apropie perioada concediilor, vă propunem o incursiune în istoria gastronomiei din îndepărtatele Insule Caraibe, pentru a şti la ce să vă aşteptaţi dacă ajungeţi pe acele meleaguri.
Gastronomia din Caraibe nu este prea cunoscută în lume şi nici nu este extrem de sofisticată, dar se caracterizează prin diversitate. Mâncarea din aceste insule reflectă caracteristicile popoarelor care au migrat către Indiile de Vest, dintre acestea cele mai influente fiind amerindienii, europenii, africanii şi asiaticii. Prin urmare, datorită „intruziunii“ fiecăruia dintre aceste popoare, gastronomia din Caraibe a căpătat o savoare aparte.
Începuturile gastronomiei din Caraibe
Primii locuitori ai acestor insule au fost indienii din triburile Arawak, Taino şi Carib. Din alimentaţia lor zilnică nu lipseau fructele de papaia, guavele, batatul şi yucca.
Indienii Arawak au fost primii care au folosit lemnul pentru a găti la foc mic nu doar peşte, ci şi carne de pui şi de porc, dând astfel startul tradiţiei „grătarului“ - un stil de gătit despre care istoricii spun că s-ar fi născut în Caraibe.
Pe de altă parte, cei din tribul Taino preparau carnea şi peştele tot la foc încet, dar în vase mari de ceramică, un stil de gătit ce se foloseşte şi în prezent în gastronomia din această zonă.
Indienii Carib au îmbunătăţit preparatele, adăugând ardei iute şi zeamă de lămâie mâncărurilor din carne şi peşte. Membrii acestui trib pregăteau un fel de tocană de ardei, un preparat extrem de versatil care nu avea o reţetă bine stabilită şi care încorpora de fiecare dată noi ingrediente.
Diversitatea influenţelor în gastronomie a zonei
Mai târziu, zona Caraibelor a devenit rută comercială şi făcea trecerea către Lumea Nouă. Englezii au adus aici plăcintele cu carne, un preparat obişnuit în prezent, iar spaniolii au adus cu ei