Pe parcursul ultimelor doua saptamani, pietele financiare au aplaudat premisele pozitive si au ignorat in mod flagrant anunturi negative ca de pilda testul nuclear al Coreei de Nord sau cresterea exponentiala a probabilitatii ca gigantul auto american General Motors Corp. sa declanseze procedurile de faliment.
M-am reintors in urma cu cateva zile la scenariul macro-global lansat la mijlocul lunii martie al unei stabilizari net favorabile cumparatorilor pe bursele internationale de actiuni si de marfuri (in particular piata petrolului si pietele metalelor cu utilizare intensiv industriala) – dar raman atent la eventuale semnale care ar putea revitaliza ipoteza unor corectii negative mai consistente. Riscul ramane ca o posibila accelerare a aprecierilor recente sa exagereze premisele pozitive, asa cum in debutul anului la randul lor viziunile apocaliptice fusesera integrate in cotatii.
Totodata, in linia ipotezelor introduse la inceputul lunii martie si respectiv inceputul lunii aprilie, percep in continuare presiuni in directia deprecierii generalizate a yenului japonez si respectiv a dolarului american. Cu datele observabile la acest moment, dintre valutele majore consider ca dolarul australian, dolarul neo-zeelandez, dolarul canadian si lira sterlina vor ramane principalii castigatori atat in fata yenului cat si a monedei americane.
Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.
NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere,