SONDAJ INSOMAR. Niciunul dintre cele două partide nu a reuşit să ia avans în cursa pentru Bruxelles, menţinându-se în jurului lui 31%.
Raporturile de forţe între PSD şi PDL nu s-au reglat în campania electorală, social-democraţii şi democrat-liberalii fiind cotaţi la egalitate, cu 31%, cu câteva zile înainte deschiderea urnelor. Mai mult, tendinţa de stagnare se remarcă la ambele partide, care au luat startul în cursa pentru Parlamentul European de la 30,9% - PSD şi 30,8% - PDL. Situaţia este relevată de două sondaje INSOMAR, primul realizat în perioada 30 aprilie-5 mai, al doilea între 29 şi 31 mai şi dat publicităţii ieri.
PNL este singurul partid care, în perioada scursă între cele două măsurători sociologice, a reuşit un salt de 2,2%, începând campania de la 18% şi terminând- o la 20,2%. Potrivit studiului INSOMAR, realizat la cererea Realitatea TV, UDMR este cotat cu 6,8%, în scădere cu un procent, PRM cu 5,9%, iar Elena Băsescu cu 3,9%, în ultimele două cazuri pierzându-se de la începutul campaniei doar câte 0,3%.
Partidele îşi păstrează fiefurile
PSD şi PDL îşi păstrează aceeaşi structură a electoratului, socialdemocraţii fiind preferaţii alegătorilor din mediul rural, iar democrat-liberalii ai celor din urban. Astfel, PSD are o cotă de 35,2% la ţară spre deosebire de PDL care e creditat cu 28,3%. La oraş situaţia este inversă, PDL figurând în intenţiile de vot a 33,4% dintre cei intervievaţi, în vreme ce pentru PSD optează 26,7%.
Diferenţele urban-rural se încadrează în jurul a 1% în cazul celorlalţi competitori. PNL este cotat cu 20,8% la oraş şi 19,4% la ţară, iar în cazul UDMR variaţia este de la 6,3% la 7,3%. Tot un procent diferenţă între urban şi rural înregistrează şi PRM, 6,4%-5,4%. Tendinţa este aceeaşi în cazul Elenei Băsescu, preferată de 4,6% dintre alegătorii din mediul