Ioana Lupea: "Elena Băsescu a deschis larg uşa casei Băsescu. Oamenii obişnuiţi au văzut, prin ochii mezinei, că preşedintele este un cap de familie obişnuit."
Nu ştiu cât îi foloseşte Elenei candidatura, dar după emisiunea „Zig Zag” a lui Ion Cristoiu pricepem în ce fel îi este utilă lui Traian Băsescu. Era o ocazie perfectă de a-şi dezveli în faţa alegătorilor şi dimensiunea umană, de a-i introduce discret în spaţiul casnic, aproape de vatra familiei Băsescu.
Descrierea relaţiilor dintre tată şi fiice, a rolului deţinut de mamă, a impactului pe care l-a avut politica asupra familiei ar fi fost poate mai puţin convingătoare din gura preşedintelui. Fiica este un povestitor credibil. Într-o oră de emisie, cuvântul tată a fost pronunţat de peste 50 de ori, iar „familie” de cel puţin zece ori, „familia” fiind şi cheia campaniei PDL pentru europarlamentare. Părinţi, fii şi fiice au fost îmbiaţi să se recunoască în tabloul de familie desenat naiv de Elena Băsescu. Iar naivitatea este marca autenticităţii.
Elena Băsescu a vorbit mult despre tatăl ei. Şi puţin despre Viorel Hrebenciuc, cu respectul cuvenit unui alt tată care-şi iubeşte copilul. „Tata nu s-a băgat niciodată” în viaţa fiicelor, el doar le spune de la început părerea lui. Fetele vorbesc mult cu tata, „e un tată extraordinar de deschis”, îşi face întotdeauna timp pentru ele. Mama, Maria Băsescu, este „stâlpul familiei”, are bun-simţ, decenţă şi un caracter puternic, ea „ţine toată familia unită”. „Tatăl meu nu ajungea atât de departe dacă mama mea nu avea caracterul pe care-l are”, crede Elena Băsescu, fiind astfel în asentimentul poporului: în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică.
Elena Băsescu a rememorat şi un eveniment care a tulburat tihna familiei: referendumul pentru suspendarea preşedintelui. „Tatăl meu a fost atunci cel mai puternic din