Celebrul scriitor american Jerome David Salinger i-a dat în judecată, ieri, pe autorul şi pe editorul unei cărţi ce urmează să fie lansată în septembrie: „De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”. Volumul în dispută se vrea a fi o continuare a capodoperei lui Salinger „De veghe în lanul de secară”, potrivit Mediafax.
Scriitorul, în vârstă de 90 de ani (pe care i-a împlinit anul acesta, pe 1 ianuarie), cere să se împiedice apariţia cărţii „De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”, publicată de un autor sub pseudonimul John David California, pentru că publicarea acesteia încalcă legea drepturilor de autor.
Trebuie menţionat că Salinger personal deţine drepturile de autor asupra romanului „De veghe în lanul de secară” (apărut în 1951 şi considerat una dintre cele mai importante opere ale literaturii americane), dar şi asupra personajului principal al cărţii, Holden Caulfield.
Povestea lui Caulfield, spusă din nou
Precedentele unor astfel de continuări ale unor opere literare celebre, aflate sub incidenţa drepturilor de autor (cum ar fi „Scarlett” de Alexandra Ripley, continuarea la „Pe aripile vântului”, la rândul său ecranizată ulterior, dar cu mai puţin succes, ori seriile numeroase de cărţi plasate, după moartea autorilor, în universul „Dune” creat de Frank Herbert sau în cel al „Fundaţiei” lui Isaac Asimov) arată că ele au fost încredinţate unor scriitori profesionişti de către deţinătorii drepturilor de autor (moştenitori direcţi sau fundaţii care le administrau etc.) după o profundă selecţie a candidaţilor şi o evaluare a abilităţilor lor literare, precum şi a performanţelor lor anterioare.
Cu atât mai mult în cazul de faţă, în care Salinger este în viaţă şi unicul deţinător al drepturilor pentru cartea sa, scriitorului ar trebui să-i fie uşor să-şi găsească dreptatea. Altfel, dacă opera respe