Avantaj. Acest segment nu resimte prea mult efectele blocajului cauzat de criza economica.
Segmentul de lux al pietei imobiliare autohtone este mai putin afectat de criza, si asta, pentru ca, potrivit opiniei consultantilor imobiliari, proprietatile care se incadreaza aici continua sa asigure profit. Daniel Chitoiu, consilier imobiliar al agentiei Continental Consulting&Imobiliare din Bucuresti, este de parere ca putem vorbi de o scadere a tranzactiilor in aceasta zona, insa mult mai putin accentuata decat cea observata pe restul pietei imobiliare. "Una dintre explicatiile acestei realitati este reprezentata de faptul ca majoritatea cumparatorilor de locuinte de lux sunt persoane cu bani lichizi, care nu sunt nevoite sa contracteze credite bancare, instrumente blocate, de altfel, aproape total, in prezent", precizeaza consultantul imobiliar.
In plus, adauga Daniel Chitoiu, investitiile pe acest segment se dovedesc in continuare profitabile, in acest sens fiind dat ca exemplu cazul unui apartament cu trei camere din zona Cismigiu, tranzactionat la un pret de 300.000 de euro, pe care noul proprietar l-a inchiriat cu 2.500 euro/luna. La un prim calcul rezulta ca investitia va fi recuperata in aproximativ zece ani, in timp ce, daca vorbim de un apartament cu o valoare de 60.000 de euro, inchiriat cu 300 de euro/luna, putem anticipa o recuperare a investitiei in aproximativ 20 de ani.
Primul jucator de profil
O dovada a faptului ca segmentul de lux dovedeste potential este reprezentata si de intrarea pe piata din Romania, in luna februarie a acestui an, a primului jucator de profil, compania John Taylor, care si-a propus, pentru acest an, printre altele, formarea unui portofoliu de proprietati de tranzactionare la standardele internationale ale companiei. Biroul din Romania are ca linii de business piata rezidentiala de lux, proprietat