Socialiştii din principalele state UE vor pierde europarlamentarele, iar grupul socialist se va mulţumi cu locul al doilea, după populari. Sursa: Reuters
Partidele socialiste nu au reuşit să adune capital electoral de pe urma crizei economice, considerată de mulţi comentatori drept un efect al politicilor neo-liberale ale grupărilor de centru-dreapta din UE. Sondajele arată că social-democraţii din principalele state membre vor pierde alegerile din 4-7 iunie şi că grupul socialist din Parlamentul European va ieşi pe locul al doilea, după cel popular. Socialiştii au renunţat chiar să propună un contracandidat pentru şefia Comisiei UE, unde conservatorul Jose Manuel Barroso este sigur pe cel de-al doilea mandat.
O înfrângere, mai multe motive
O parte a problemelor stângii vine din erodarea încrederii în guvernele socialiste, care plătesc pentru probleme interne. Guvernul laburist britanic, la al treilea mandat consecutiv, e la un pas de dezastru. Scandalul cheltuielilor parlamentare abuzive din bani publici a contribuit la scăderea popularităţii laburiştilor, aflaţi la 17% în sondaje. Com parativ, conservatorii au 40%.
Socialiştii spanioli, aflaţi la al doilea mandat, simt efectele crizei care a afectat ţara, ridicând şomajul la 17%. Un sondaj arată că Partidul Socialist va obţine 39,3% din voturi, în vreme ce Partidul Popular - 43 de procente.
În Franţa, socialiştii plătesc pentru luptele interne nesfârşite şi nu reuşesc să depăşească 20%, în vreme ce conservatorii lui Nicolas Sarkozy stau bine la 27%. Socialiştii francezi se mai confruntă şi cu popularitatea crescândă a patru grupări de extremă-stângă. Partidul Democrat italian, de centru-stânga, nu şi-a revenit după retragerea liderului Romano Prodi, iar o victorie a conservatorilor lui Silvio Berlusconi este sigură. În ciuda scandalurilor care îl afect