Şase fete şi 14 băieţi ridică velele ambarcaţiunilor de agreement. Pregătirea cuprinde 20 de ore pe săptămână de cursuri teoretice, de regulament, dar şi practice pentru desăvârşirea deprinderilor. În prezent, din clasa şi cercul de iahting de la Şcoala Generală nr. 27 din Constanţa, fac parte 20 de elevi din care şase sunt fete. Cea mai mică fată are doar 10 ani.
Selecţia se face pe tot timpul anului la nivel de judeţ, oraş şi mai puţin la nivel naţional pentru că nu se poate asigura cazare, iar părinţii trebuie să susţină financiar elevul aflat la depărtare de casă.
Teste fizice şi intelectuale
Pentru a fi promovaţi la cursurile de iahting care sunt gratuite, elevii trebuie să treacă de teste fizice şi intelectuale. „Sunt probe de alergare, viteză, sărituri, îndemânare şi echilibru, cum ar fi deplasarea fără probleme pe un pod de ambarcaţiuni legate între ele“, explică profesorul Micu.
„Când unul dintre copii urcă pe ponton şi începe să... cânte: «Aoleu, mămica mea»“, pică testul de curaj“. Pentru a promova pe testul intelectual, elevii trebuie să înveţe bine, să nu fie corigenţi sau repetenţi.„Îmi place să fac yahting, să mă plimb pentru că mă relaxează şi nu mi se pare greu deloc”, spune Safi Zein, un elev în vârstă de 14 ani care are ceva cam multe kilograme şi nu poate naviga cu velele din prima clasă.
Confruntarea cu natura
În cadrul şcolii, copiii şi tinerii îşi însuşesc deprinderile de mişcare şi deplasare pe apă pentru a putea participa la competiţiile nautice. Cursurile se ţin pe luciurile de apă din Dobrogea, dar şi din Bulgaria, unde ţărmul are multe golfuri şi malurile sunt mai mici decât pe litoralul românesc.
„Fiecare elev este comandant în propria ambarcaţiune, iar deciziile trebuie luate la timp pentru a învinge rafalele de vânt care vin în «ciocan