Liberalii se pregătesc să depună o moţiune simplă pe Apărare şi să-şi susţină proiectele de legi privind securitatea naţională în comisia parlamentară specială, deşi "colegii" de la PD-L şi PSD aproape că le-au aruncat la coşul de gunoi. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmă însă că domeniul ar trebui structurat pe alte principii, pentru a pune capăt "scenetelor" în care şefii de servicii se înghesuie să şoptească ultimele bârfe politice la urechea preşedintelui.Jurnalul Naţional: Mai vizaţi o reducere a rolului CSAT, reorganizarea sau chiar desfiinţarea lui?
Crin Antonescu: Dimpotrivă, aş vrea chiar mai mult de la CSAT decât poate să ducă astăzi. Eu îmi doresc un consiliu de securitate puternic, care să genereze politici de securitate naţională, nu doar o altă jucărie la îndemâna preşedintelui, care să aprobe tot felul de prostioare ce vin de la ministere.
Îmi doresc un model mai degrabă occidental, poate mai aproape de acel National Security Council american. Vreau un CSAT care să elaboreze politici de securitate, care să traseze serviciilor de informaţii ţinte precise de atins, în concordanţă cu interesele de securitate ale ţării.
Aş vedea o reorganizare a CSAT în spiritul menţionat, nu doar să-i modific legea de funcţionare şi organizare pentru a-l băga pe Mircea Geoană printre membrii CSAT, ca să se simtă egalul lui Traian Băsescu la aceeaşi masă.
În raportul comisiei parlamentare privind interceptările se arată că 15 instituţii au posibilitatea de a face interceptări telefonice. Cum vedeţi limitarea acestei activităţi, în cazul, cel mai probabil, în care Parlamentul nu va accepta înfiinţarea autorităţii unice privind interceptările, propusă de PNL?
Dacă nu se va accepta înfiinţarea ANI, cred că vom insista pe soluţia înfiinţării unei comisii unice de control al serviciilor de informaţii, mult mai pute