Reputatul artist-fotograf francez Felipe Ferré s-a entuziasmat, recent, de frumuseţile şi de mânăstirile Gorjului.Prezent la Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“ de la Târgu-Jiu, Felipe Ferré, artist francez născut în Columbia, şi-a prezentat câteva dintre cărţile-albume difuzate pe ambele maluri ale Oceanului. Născut la Bogota în 1934, din tată catalan şi mamă franţuzoaică, Felipe Ferré s-a stabilit definitiv în Franţa din 1961, devenind în-
tr-un timp scurt unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi fotografi.
A învăţat tainele fotografiei din copilărie, iniţiat de tatăl său care era chimist şi un pasionat al acestei arte. Înainte de Paris a fost interesat de muzică, cântând la vioară, luând lecţii la Conservator.
Şi-a păstrat dorinţa de a face muzică şi după venirea în Europa, înscriindu-se la Conservatorul din München. Era însă prea târziu pentru o carieră solistică. Descoperirea într-o vitrină a unui aparat profesional cu burduf, un tip vechi, a decis cariera sa ulterioră.
Artistul care vrea totul sau nimic
Opera lui Felipe Ferré se dezvoltă pe câteva axe principale. A început cu portrete ale unor personalităţi artistice, dintre care am aminti numai pe Salvador Dali, pe renumitul expresionist columbian Fernando Botero sau, ceva mai târziu, pe sculptoriţa Alicia Penalba şi celebrul scriitor şi cineast suprarealist Francesco Arrabal. Exceptându-l pe Dali, toţi ceilalţi au avut parte de o carte-reportaj. Dar, cum singur mărturiseşte, „eu vreau totul sau nimic”.
Mulţi oameni pe care dorise să-i fotografieze au dispărut înainte de a reuşi să se întâlnească cu ei. „Am vrut să-l fotografiez pe Picasso, dar se retrăsese în sudul Franţei, nu primea pe nimeni şi, înainte de a găsi mijloacele să-i cer o întâlnire, a murit. Am vrut să-l fotografiez pe Churchill, dar n-am reuşit