Legea Spaţiilor Verzi pe Bucureşti, practic o hotărâre de consiliu din 2001 prăfuită care mai mult distrugea decât proteja parcurile. Jurnalul Naţional a propus edilului-şef, Sorin Oprescu, la începutul mandatului modificarea acesteia, prezentându-i un proiect nou. Pornind de la ideile noastre, cei de la Capitală au pus pe hârtie o hotărâre care se află în dezbatere publică şi care încearcă să diminueze defrişările zonelor verzi. Amenzile vor fi de 30 de ori mai mari. Hotărârea Consiliului General nr. 10 din 2001, cea care ar fi trebuit să apere spaţiile verzi din Capitală, era mai mult formală. Nimeni nu mai ţinea cont de ea. Făcută pe picior, cu texte interpretabile, cu amenzi de doi lei, aceasta nu făcea altceva decât să permită oricui să defrişeze şi să construiască pe zonele verzi.
Plăteau câţiva lei şi scăpau basma curată. Împreună cu Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Ecocivica, am refăcut ordonanţa cu pricina, modificând cam tot. Proiectul a fost dat primarului general care la rândul său a mai adăugat unele pasaje şi în acest moment se află în dezbatere publică, urmând a ajunge în şedinţa Consiliului General.
Astfel, noul proiect permite călcarea şi staţionarea pe iarbă precum şi intrarea cu biciclete pe aleile parcurilor, grădinilor, pe traseele special amenajate, cât şi accesul cu role.
Persoanele fizice vor primi amendă de la 350 la 500, iar cele juridice de la 500 la 1.000 de lei pentru ruperea şi scoaterea din rădăcină a florilor, lianelor, deteriorarea ramurilor de la gardurile vii, călcarea peste ronduri de flori, plantaţii de arbuşti, precum şi utilizarea spaţiilor verzi din parcuri pentru antrenamente sportive şi concursuri care implică mai mult de cinci participanţi. Vor plăti şi cei care vor înnopta, aprinde şi întreţine focuri pe zonele verzi.
Proiectul interzice aruncarea de ţigări, gumă d