Gripa porcină readuce în prim-plan lecţiile date omenirii de teribila pandemie din 1918-1919. Noul virus gripal A (H1N1) a fost contractat deja de 5 persoane în România. Sursa: National Musem of Health, USA
1 /.
La nivel mondial sunt semnalate peste 17.000 de îmbolnăviri confirmate şi 115 decese au fost puse deja pe seama gripei porcine, noua isterie mondială. Pandemia pare aproape. Citit în cheia dicţionarelor prăfuite despre istoria mondială a secolului trecut, cuvântul „pandemie” înfiorează şi trimite la reflecţie. Veacul al XX-lea nu e cunoscut doar pentru băile de sânge care au fost cele două războaie mondiale, ci şi pentru fragilitatea medicală a umanităţii în faţa germenilor invizibili şi letali.
Ultima sută de ani numără zeci de milioane de victime ale gripelor exotice „dotate” cu apelative clasice. Gripa spaniolă, gripa asiatică sau pandemia Hong Kong sunt tot atâtea nume ale apocalipsei.
„Evenimentul zilei” developează astăzi fotografia teribilă a celui mai mare dezastru medical din ultima jumătate de mileniu. O boală care a făcut ravagii incredibile şi care a reuşit în câteva luni, la sfârşitul Primului Război Mondial, să aducă cu sine o mortalitate de cinci ori mai mare decat cea produsă de gurile de foc ale conflictului global. I s-a spus, injust, „gripa spaniolă”, deşi cumplitul virus a apărut pentru prima oară pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Istoria nu mai ţine însă cont de nuanţe.
PANDEMIA PE MALUL DÂMBOVIŢEI
Gripa la români, pierdută în fum de mititei
Pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a fost tratată cu nonşalanţă în presa interbelică, mai preocupată de grătarele cu iz politic.
Societatea românească aflată în faţa momentului de glorie al istoriei sale (Marea Unire de la 1 Decembrie 1918) a privit subiectul cu detaşare. Nimic din ziarele v