Magistraţii cer ca trecerea de la actualul sistem de salarizare a procurorilor şi judecătorilor la noul sistem creat de Legea unică să nu însemne reducerea venitului net, ci să presupună creşteri salariale, a declarat ieri, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, Dan Lupaşcu, membru CSM.
„Dorim ca trecerea de la vechiul la noul sistem de salarizare să nu scadă venitul net şi să se facă prin creşteri salariale, şi nu prin indexări, pentru a menţine puterea de cumpărare a magistraţilor. Am propus, totodată, ca majoritatea sporurilor să fie incluse în indemnizaţia de bază“, a afirmat Lupaşcu. Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, care au participat ieri pentru prima oară la discuţiile pe această temă, au mai solicitat ca şi angajaţii BNR şi cei ai societăţilor comerciale de stat care obţin venituri proprii să fie incluşi în grila de salarizare a Legii unice, susţinând că „legea ar trebui să includă toate categoriile din sistem“.
Lupaşcu a mai spus că a cerut ca magistraţii să fie pe aceeaşi poziţie în grilă cu parlamentarii şi reprezentanţii guvernului şi că a propus ca un judecător de judecătorie să aibă coeficientul de ierarhizare de 10,2.
Iniţial, reprezentanţii Ministerului Muncii au propus ca un judecător de judecătorie să fie trecut în grilă cu un coeficient de ierarhizare 9, ceea ce ar fi însemnat că acesta ar fi putut câştiga maximum nouă salarii minime pe economie - 5.400 de lei brut, la salariul minim actual, de 600 de lei.
În plus, magistraţii au mai cerut extinderea obligativităţii întocmirii declaraţiilor de avere la toate categoriile de bugetari. Magistraţii cer ca trecerea de la actualul sistem de salarizare a procurorilor şi judecătorilor la noul sistem creat de Legea unică să nu însemne reducerea venitului net, ci să presupună creşteri salariale, a declarat ieri, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii,