Măsurile anticriză au împins deficitele bugetare la peste 3% din PIB. Ministrul francez Christine Lagarde crede că majorarea cheltuielilor publice este necesară pentru a putea reporni economia europeană. Franţa cere ca Uniunea Europeană să devină mai puţin restrictivă în privinţa deficitelor bugetare impuse statelor din zona euro. Declaraţia îi aparţine Ministrului Economiei francez, Christine Lagarde, care susţine că relaxarea acestora este necesară ca răspuns la criza financiară.
Astfel, oficialul francez, citat de publicaţia „Financial Times“ Germania, a argu-mentat că deficitele bugetare ridicate ale mai multor state europene au apărut ca urmare a pachetelor de stimulente adoptate.
În acest fel, a fost depăşit pragul de 3% din PIB, maximul acceptat atât pentru statele care vor să adopte euro, cât şi pentru cele ce au adoptat deja moneda unică. „Nu am un răspuns exact despre cum să procedăm, dar sunt necesare dezbateri“, a mai spus Lagarde.
Potrivit prevederilor Pactului de Stabilitate, atunci când acest prag este depăşit se trece la deschiderea aşa-numitei proceduri de deficit bugetar. Încălcată mai mulţi ani la rând, aceasta poate duce la sancţiuni financiare sau blocarea fondurilor de coeziune.
Moneda unică, în pericol
Lagarde a explicat că statele euro au deficite structurale, acesta fiind termenul folosit pentru o situaţie creată de acordarea de subvenţii şi aplicarea unor măsuri fiscale menite să repornească economia.
Problema cheltuielilor publice ridicate urmează să fie discutată pe larg săptămâna viitoare de către miniştrii de finanţe din Europa. Totuşi, comisarul pe probleme monetare, Joaquin Almunia, se teme că relaxarea condiţiilor pentru statele din zona euro poate pune în pericol moneda unică, existând riscul ca încrederea în economia regiunii să se deterioreze. @N