Volumele de poezie se vând cel mai slab. O spun librarii, editorii, cititorii şi chiar poeţii.Şi totuşi, editurile continuă să publice, în ciuda statisticilor, cărţi de versuri.Cifrele arată că poezia nu constituie ţinta amatorilor de carte. În librăriile din Capitală cele mai căutate sunt textele autorilor clasici, impuse de programele şcolare. În topul preferinţelor cititorilor se mai găsesc şi volumele însoţite de CD şi cele bilingve, cerute îndeosebi de publicul străin.
„Sunt uimită de cât de mult se scrie poezie. Autorii sunt avocaţi, doctori... Organizează cenacluri, îşi cumpără cărţile unii altora, şi totuşi poezia merge cel mai slab”, declară Geta Vodislav, director comercial al Librăriei „Eminescu“ din Bucureşti.
Aici, statisticile demonstrează că autorii clasici de versuri sunt cei mai căutaţi (cu precădere Eminescu, în special ediţiile care arată foarte bine), iar cel mai vândut volum de poezie a fost „Cartea Cărţilor”, la un preţ de 500 lei, de Adrian Păunescu, – un volum sau două pe lună.
La Librăria „Sadoveanu“ din Capitală, unde tocmai se inaugurează un nou salon destinat cărţilor, Maria Munteanu, şefă de unitate, spune că Emil Brumaru şi Adrian Păunescu sunt cei mai ceruţi poeţi, în vreme ce dintre clasici, scriitorii care se cumpără sunt Alecsandri, Eminescu, Coşbuc sau Emil Gârleanu.
Dintre contemporani, sunt căutaţi poeţii care apar la Editura Cartea Românească, dar asta pentru că volumele au CD, crede Maria Munteanu. La Librăria Cărtureşti din strada Arthur Verona, oamenii cumpără Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Nina Cassian.
Poeziile care apar la Cartea Românească sunt cerute, dar de un segment restrâns de public. „Mai vindem cărţi de la editurile Vinea şi Brumar, iar autorii cei mai căutaţi sunt Foarţă, Brumaru sau Mircea Ivănescu. În medie, pot spune că pe lun