Asa cum este cunoscut, factorii economici determina cursul de schimb dintre diferitele valute aflate în circulatie pe piata internationala. Asadar mediul reprezentat de piata valutara este cunoscut ca unul cu o rata a schimbului volatila. Într-un astfel de mediu, rata schimbului depinde de o multime de factori incluzând aici dinamica importurilor si exporturilor, miscarea capitalului, rata relativa a inflatiei. Adesea, se impun limite maxime ale fluctuatiei ratei schimbului în functie de politica guvernelor tarilor implicate pe piata valutara internationala.
Unul din factorii ce afecteaza rata de schimb dintre dolarul american si alte valute este balanta schimburilor de marfuri (Trade Balance). Prin definitie, aceasta balanta a schimburilor de marfuri este diferenta neta dintre valoarea marfurilor exportate si a celor importate de catre o anumita tara – în cazul de fata SUA. Sa luam ca exemplu rata de schimb dintre dolarul american si moneda unica europeana. Statele Unite importa produse din zona euro, iar pentru a le plati, companiile americane au nevoie de moneda europeana; ca urmare, ele vând dolari americani în schimbul euro. Pe de alta parte, europenii dorind bunuri produse în SUA, cumpara dolari americani pentru a plati produsele importate din State.
Americanii care cer bunuri si servicii europene contribuie astfel la cresterea cererii de euro, în timp ce cumpararea de bunuri si servicii americane de catre europeni contribuie la sporirea cererii de dolari. În acest caz, diferenta neta dintre nivelul importului de bunuri si servicii europene în SUA si importurile europene de bunuri si servicii americane reprezinta balanta schimburilor de marfuri între cele doua regiuni.
Fluxul international generat de plata actiunilor si titlurilor de valoare emise în fiecare tara, contribuie, de asemenea, la stabilirea cursului de schimb între doua valute.