Pulsul evenimentelor politice din Republica Moldova este din nou la cote ridicate, după ce a doua tentativă de desemnare a preşedintelui de la Chişinău a eşuat. Sursa: Rompres
Alegerile anticipate sunt inevitabile, iar războiul mediatic este pe punctul de a reizbucni peste Prut. De data asta, conflictul va fi total, aşa cum lasă de înţeles Sorina Ştefârţă, redactorul şef al cotidianului Timpul, într-un interviu acordat pentru EVZ. “Cu ei (n.r. comuniştii) nu se poate discuta”, explică jurnalistul moldovean motivele din spatele radicalizării opoziţiei, ai cărei 41 de deputaţi au refuzat astăzi să participe la şedinţa parlamentară ce ar fi trebuit să o valideze pe Zinaida Greceanîi ca preşedinte al republicii.
„Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiţii, există circumstanţe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", declara în urmă cu câteva ore Vladimir Voronin, preşedintele legislativului de la Chişinău.
Practic, opoziţia de peste Prut a obţinut ce şi-a dorit: repetarea scrutinului parlamentar şi griparea maşinăriei politice comuniste, incapabile să obţină votul suplimentar de care mai avea nevoie pentru numirea preşedintelui (Zinaida Greceanîi ar fi avut nevoie de 61 de voturi pentru obţinerea funcţiei, în condiţiile în care comuniştii dispun de 60 de locuri în Parlament).
Ce speră însă să obţină partidele de opoziţie prin repetarea alegerilor, cu atât mai mult cu cât este de presupus că un nou turnir electoral n-ar fi fundamental diferit de cel desfăşurat la începutul lunii aprilie? Redactorul-şef de la Timpul, Sorina Ştefârţă, crede că mişcarea opoziţiei are un puternic substrat „de imagine”: „Liderii care se opun comuniştilor şi-au dat seama că participarea lor la jocul politic dictat de Voronin i-ar compromite.
Dacă ar fi votat preşedintele comuniştil