Pentru prima dată în istoria Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), şase astronauţi se află la bordul acesteia. Echipajul s-a întregit la sfârşitul săptămânii trecute, după ce naveta Soyuz TMA-15, cu trei astronauţi la bord - belgianul Frank De Winne, care va deveni în luna octombrie primul comandant european al ISS, canadianul Robert Thirsk şi rusul Roman Romanenko -, a ajuns pe Staţie după aproape două zile de zbor.
Soyuz a decolat miercurea trecută de la Centrul spaţial Baikonur, din Kazahstan, şi a ajuns la destinaţie vineri. O altă premieră realizată în cadrul acestei misiuni constă şi în faptul că principalii parteneri la construirea ISS (Statele Unite, Rusia, Europa, Japonia şi Canada) sunt reprezentaţi, simultan, de către un astronaut la bordul celui mai mare laborator spaţial microgravitaţional din spaţiu. De Winne, Thirsk şi Romanenko vor petrece şase luni la bordul ISS, alături de americanul Michael Barratt, rusul Ghennadi Padalka şi japonezul Koichi Wakata.
Pentru De Winne, misiunea la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale are o semnificaţie aparte. El este primul european care se va afla, peste aproximativ patru luni, în postul de comandant al ISS. Misiunea sa, denumită "OasISS", constă în utilizarea sistemelor ştiinţifice aflate la bordul Staţiei - cu precădere a Laboratorului european Columb - pentru a desfăşura o serie de experimente şi demonstraţii ştiinţifice raportate, mai ales, la psihologia umană, biologie, dozimetrie (studiul dozelor de radiaţie), exobiologie (studiul existenţei formelor de viaţă în Univers), fizica fluidelor şi ştiinţa materialelor.
De-a lungul timpului, din echipajul ISS au făcut parte:
Frank de Winne s-a născut în Ghent (Belgia) la 25 aprilie 1961. Este căsătorit şi are trei copii, iar una dintre pasiunile sale este gastronomia. A absolvit Şcoala Regală de Cadeţi din