Cele trei economii vor reprezenta impreuna 49,4% din economia mondiala in 2009, in scadere de la un interval de 60%-64% intre anii 1995 si 2004. Previziunea evidentiaza dimensiunea politica a recesiunii, in conditiile in care guvernele care au scris regulile sectorului financiar mondial de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace colaboreaza din ce in ce mai mult cu China, Brazilia si alte tari emergente.
„Ne asteptam ca acest lucru sa se intample, dar nu atat de curand", a declarat Douglas McWilliams, CEO al CEBR. „Occidentul va trebui sa inceapa sa accepte faptul ca nu mai detine o pozitie dominanta."
CEBR se asteptase initial ca ponderea asa-numitor economii occidentale in PIB-ul mondial sa scada sub 50% in 2015. Acum, CEBR se asteapta ca ponderea acestora sa scada la 45% pana in 2012. Tranzitia a luat deja o forma politica, in contextul in care G20 ameninta sa eclipseze G7 si G8 ca principalul forum mondial pentru luarea de decizii.
China a devansat Germania in 2007, devenind cea de-a treia mare economie a lumii si in septembrie a depasit Japonia drept cel mai mare investitor strain in titluri guvernamentale americane. China, Rusia, Brazilia si India detin impreuna circa 41% din rezervele valutare mondiale. Economia mondiala va inregistra un declin de 1,4% in acest an, prima scadere din 1946, a anticipat CEBR. China va depasi perioada de declin mai rapid decat alte tari, urmand sa devanseze Japonia ca fiind cea de-a doua mare economie a lumii, se arata in raportul CEBR. „Economia chineza si-a revenit rapid. Acest lucru va influenta preturile petrolului si materiilor prime, unul dintre motivele pentru care previzionam un pret de 80 de dolari pe baril in 2012", declara Jorg Radeke, economist al CEBR.
Cele trei economii vor reprezenta impreuna 49,4% din economia mondiala in 2009, in scadere de la un interval de 60%-64% intre anii 199