Preşedintele Băsescu a declarat, la TVR1, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii mediului bancar. Şeful statului a menţionat că aşteaptă din partea acestora „dinamism şi curaj” şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari. „Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri... Ce
Preşedintele Băsescu a declarat, la TVR1, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii mediului bancar. Şeful statului a menţionat că aşteaptă din partea acestora „dinamism şi curaj” şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari.
„Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri... Ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.
Preşedintele a menţionat că simpla menţinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu Fondul Monetar Internaţional. „Eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj”, a subliniat şeful statului.
În opinia lui Băsescu, când economia creşte cu 6 sau 8 procente, „e uşor să fii bancher şi să treci la profituri sume uriaşe”. „Băncile adevărate şi bancherii adevăraţi ştiu să facă bani şi pentru ei, şi pentru economie şi în perioadă de criză”, a continuat el.
„Riscul zero”, inadmisibil
„Au lichidităţi (băncile, n.r.), sunt bani, nu înţeleg de ce mai menţin aceste dobânzi. Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au repezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ă