Pentru ca oportunitatile de angajare ale studentilor sunt destul de reduse in lipsa ofertelor locurilor de munca sau a necesitatii unei experiente anterioare, acestia isi indreapta cererea spre organizatiile non guvernamentale, care au ca obiect de activitate ajutorarea studentilor.
In ajutorul pentru dezvoltarea profesionala si personala a tinerilor studenti sau masteranzi, vine organizatia AIESEC, prezenta in 107 tari, prin programul international AIESEC Exchange. Prin acest program tinerii pot sa plece într-un stagiu de practica platita dintr-una din tarile din reteaua AIESEC international. “Prin acest program, studentul isi poate dezvolta domeniul pe care l-a invatat in facultate. In tara respectiva beneficiaza constant de asistenta AIESEC, de sprijinul unor tineri care-i ajuta sa se integreze in societatea respectiva prin diferite programe-evenimente”, a explicat Reka Ujfalvi, presedintele AIESEC filiala Mures. Prin intermediul programului Exchange, studentii pot opta pentru a lucra in domeniul managementului, tehnic, social sau educational, insa, potrivit presedintei AIESEC, majoritatea studentilor solicita domeniile management si tehnic. ”In momentul de fata sunt studenti care au aplicat deja pentru program si isi cauta un stagiu-job potrivit în baza de date împreuna cu membrii care lucreaza special pe acest program. Avem patru studenti ce au aplicat deja si sunt inclusi in baza de date si alti noua care au nevoie de pregatire si nu intrunesc toate conditiile. Incepand cu luna iulie speram sa aplice mai multi studenti, avand in vedere ca se termina facultatea”, a continuat Ujfalvi.
Un job platit si recunoscut de facultate
Durata unui stagiu este de minim sase saptamâni si maxim trei ani. “Cele mai bune perioade pentru un astfel de stagiu este pe timp de vara, cand se poate beneficia între sase si noua saptamâni, însa pentru cei care vor pe