Bancile au in prezent imprumuturi pe termene sub o luna contractate de la BNR in valoare de 14 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro).
BNR a publicat ieri, in premiera, detalii privind operatiunile derulate pe piata monetara, incluzand sumele imprumutate bancilor sau atrase de pe piata, maturitatile operatiunilor derulate, precum si ratele de dobanda.
"Este o injectie considerabila de lichditati, dar ele merg preponderent inspre partea de titluri de stat si mai putin spre creditarea economiei. S-a vazut ca interesul este mare pentru tipul acesta de plasamente din partea bancilor", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Potrivit acestor date, in prezent BNR nu are in stoc sume atrase de la banci prin depozite, certificate de depozit sau operatiuni reverse repo (in cadrul carora banca centrala le vinde pentru o durata prestabilita titluri de stat bancilor comerciale, atragand astfel o parte din cantitatea de lei disponibila pe piata).
In schimb, din luna mai si pana in prezent bancile comerciale au imprumutat de la BNR, in cadrul a patru licitatii, putin peste 14 miliarde de lei. Sumele au fost obtinute in cadrul operatiunilor repo, in care BNR cumpara pentru perioade prestabilite titluri de stat de la banci, oferindu-le in schimb lei. Sumele au fost oferite pe perioade de 30-31 de zile, urmatoarea scadenta fiind programata pentru 5 iunie, cand bancile va trebui sa dea inapoi BNR 2,87 mld. lei.
"Din ce am vazut pana acum, BNR va organiza operatiuni repo ori de cate ori va fi nevoie. Cu o exceptie, daca va fi un atac speculativ", mai spune Hancila. Ea spune totusi ca pare putin probabil ca BNR sa ajunga sa organizeze regulat licitatii pentru injectii de lichiditati in piata, asa cum facea in anii trecuti pentru absorbtia excesului de lei.
La licitatiile organizate in aprilie si prima licitatie din mai BNR a of