În România s-a lansat primul site care arată emisiile de dioxid de carbon de persoană. Instrumentul demonstrează care sunt sursele ce risipesc energia şi determină creşterea nivelului de emisii poluante în atmosferă. Mai citeşte şi:
Poluarea zilnică ne afectează ADN-ul
Cât costă reducerea poluării?
Oraşele care-şi varsă mizeriile în râurile României
Începând din acestă săptămână, prin intermediul primului calculator al amprentei personale de CO2 conceput pentru ţara noastră, fiecare român poate constata cât CO2 produce anual.
Calculatorul este disponibil pe adresa de web StopCO2.ro. Dacă locuieşti la bloc, singur, eşti conectat la reţeaua de termoficare şi ai cheltuieli de încălzire pe timp de iarnă de 200 de lei şi consumi cinci metri cubi de apă caldă şi şase metri cubi de apă rece lunar, aceasta înseamnă că produci 0,5 tone de dioxid de carbon pe an.
Media StopCO2.ro pentru emisii din consumul casnic este de 3,13 tone de dioxid de carbon anual.
Trei secţiuni principale
România nu avea până acum un instrument care să ofere o imagine exactă şi completă a amprentei personale. Un astfel de site este util pentru că în acest mod ne putem da seama unde se risipeşte energia şi care sunt principalele surse de dioxid de carbon.
Calculatorul amprentei personale este împărţit în trei secţiuni principale: consum casnic, electricitate şi transport. Calculul este uşor de făcut, iar multe dintre răspunsuri pot fi date în urma consultării facturilor de gaze, de electricitate sau de apă. Calculatorul StopCO2 are în spate luni întregi de documentare şi de calcule. Conceput ca un ghid de bune practici ecologice, StopCO2.ro oferă sugestii despre cum ne putem reduce amprenta personală.
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut pentru al treilea an consecutiv la nivelul Uniu