Salariul minim necesar pentru un credit prin acest program ar putea fi de circa 3.000 de lei pe lună
Cea mai mică rată posibilă la un credit ipotecar de cel mult 60.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani luat prin „Prima Casă” ar putea fi de circa 340 de euro, în condiţiile în care cea mai mică dobândă propusă de bănci Ministerului de Finanţe este de 5,5%. Majoritatea băncilor acceptă un grad de îndatorare de 50%, ceea ce înseamnă că pentru cel mai ieftin credit prin „Prima Casă” ar fi necesar un salariu de circa 700 de euro, aproximativ 3.000 de lei pe lună, adică mai mult de două salarii medii pe economie. În martie, salariul mediu net pe economie a fost de 1.402 lei, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
Unele bănci au înaintat dobânzi de până la 14% la creditele în euro
Ofertele indicative depuse de cele peste 20 de bănci la Finanţe, care se referă la dobânda anuală efectivă (DAE), sunt foarte variate. La creditele în euro, de exemplu, dobânda variază între 5,5% şi 14%, conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Diferenţele foarte mari dintre dobânzile propuse de bancheri se menţin şi în cazul creditelor în lei, oferta fiind de 13% până la 23%.
Cele mai bune dobânzi le-au propus BRD şi Alpha Bank, la creditele în euro, şi CEC Bank la cele în lei, conform aceloraşi surse. În lipsa condiţiilor exacte în care băncile vor acorda împrumuturile prin „Prima Casă”, este dificil de calculat exact rata lunară. Luând în considerare numai dobânzile indicative propuse de bănci Finanţelor, ministerul prin care se va derula programul, rata ar putea varia între 340 de euro şi 710 euro pe lună.
Printre condiţiile impuse băncilor de Finanţe se numără renunţarea la comisionul de rambursare anticipată, perceperea unui comision minim de cel mult 5% şi asigurarea unei bune acoperiri naţionale prin reţeaua de sucursale proprii