Din grup fac parte atât marile instituţii de credit din România, cât şi cele cu o cotă de piaţă mai redusă. Ministerul de Finanţe încheie, în cursul zilei de astăzi, prima lectură a ofertelor primite din partea băncilor. Criteriul major de diferenţiere va fi dobânda. Din grupul celor 19 fac parte bănci care au cote de piaţă diferite. Printre primele instituţii de credit care au înaintat oferte se numără CEC Bank. „Există o marjă considerabilă între oferta cea mai mică de dobândă şi oferta cea mai mare“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale.
Evaluarea propunerilor trimise a început ieri, iar la sfârşitul zilei de astăzi Finanţele vor avea primele concluzii, potrivit aceloraşi surse. Acestea au precizat că programul va deveni operaţional la sfârşitul acestei luni. Totuşi, premierul Emil Boc a declarat, ieri, că 16 bănci au transmis oferte pentru „Prima Casă“.
DAE sub 5,75% sau „absolut SF“
Potrivit lui Boc, dobânda cerută de bănci pentru prima locuinţă ar putea fi la jumătatea celei practicate în acest moment pe piaţă. Şeful Executivului a plusat chiar, spunând că aceasta ar putea scădea şi mai mult ca urmare a competiţiei dintre instituţiile de credit.
O dobândă anuală efectivă (DAE) mai mică decât media pieţei, aşa cum ar vrea prim-ministrul, este complet nerealistă, potrivit consultantului de investiţii Bogdan Baltazar. „O dobândă sub 5,75% ar fi absolut SF. Băncile se refinanţează la 5%-5,25% în acest moment, de ce ar da credite la 5,75%?“, se întreabă ironic Baltazar. Potrivit lui, chiar dacă se renunţă la comisionul de rambursare, rămâne o serie de alte comisioane pe care băncile nu vor dori să o elimine.
Ce le sperie pe bănci?
Reducerea dobânzilor la jumătate ar putea avea loc, în opinia lui Baltazar, în cazul unui angajament între bănci şi statul român. „Însă