Procedurile de garantare, de catre stat, a creditelor pentru achizitionarea de locuinte prin programul "Prima Casa" vor fi simplificate, in asa fel incat sa poata fi derulate doar prin intermediul Fondului National de Garantare si al Ministerului Finantelor, fara variante alternative, a anuntat miercuri premierul Emil Boc.
El a adaugat ca simplificarea cadrului legal pentru garantarea acestor credite ar urma sa fie luata in discutie in sedinta de miercuri a Executivului.
In privinta dobanzilor practicate pentru aceste credite, premierul a aratat ca acestea sunt variabile, de la o banca la alta, detaliile urmand sa fie stabilite in perioada imediat urmatoare prin normele metodologice.
Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului "Prima Casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat, anterior, pentru agentia Mediafax, surse guvernamentale.
Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, prin morandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Programul ar putea fi operational incepand din luna august sau chiar din iulie.
Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de varsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:
Costul creditelorReteaua de distributieDurata de aprobare a credituluiAvansul solicitat beneficiarului Procedurile de garantare, d