Românii plecaţi la muncă în Spania au multe motive pentru care nu se întorc acasă. Le-aţi văzut şi dv. pe câteva dintre ele la ştirile Kanal D.
Mai este, însă, unul foarte important. Anul trecut, când mai toţi vedeau viaţa în roz, nu puţini au fost cei care au făcut credite în Spania pentru a-şi cumpăra propria casă acolo sau ca să le asigure viitorul copiilor şi în ţară.
La fel ca şi în România, criza financiară a lovit, prima dată, în acest sector al creditelor imobiliare. Ratele bancare trebuie, însă, plătite în fiecare lună, chiar dacă venitul românilor care muncesc în Spania este din ce în ce mai mic.
Aşa se face că mulţi dintre ei ar vrea să revină, dar trebuie să rămână acolo şi să lucreze pentru a-şi achita datoriile la bănci.
„Niciodată nu m-am simţit ca acasă”
„Am luat nişte bani împrumut aici, în Spania, şi am cumpărat la copii câte un apartament, să le fac viaţa mai uşoară, că de aia am venit aici, pentru ei”, ne-a spus Ilie Badea, un român plecat în Spania în urmă cu 10 ani.
Nu i-a fost deloc uşor în Spania pentru că, deşi era bucătar cu experienţă de peste 20 de ani şi numeroase diplome câştigate, odată ajuns în Spania, „din bucătar, am luat-o iar de la început”. A spălat vase timp de şase luni într-un restaurant din Madrid, pentru ca abia apoi să fie numit bucătar-şef.
A renunţat, însă, la meseria vieţii pentru că, la cei 53 de ani, boala nu l-a iertat. A căpătat o artroză şi lucrează acum ca paznic pe un şantier.
„De multe ori îmi este frică pentru că trec maşini suspecte, dar nu am ce să fac”, nea mărturisit Ilie Badea, care spune că numărul infracţiunilor a crescut în Spania din cauza crizei care a golit multe buzunare.
Soţia lui e menajeră în casele spaniolilor. Deşi amândoi câştigă bine, ar vrea să se întoarcă acasă. „Ea e mai sătu