Copiii instituţionalizaţi în Centrul de Îngrijire şi Recuperare a Copilului cu Handicap Sever „Noricel” au primit în dar de la jandarmi un loc de joacă.
Sunt fiinţe umane care abia pot ţine ceva între degetele răsucite de pareze și care nu vor şti niciodată că 1+1 fac 2 sau că noaptea urmează după zi. Emoţii puternice au toţi însă, fie că este vorba despre bucuria imensă de pe chip când primesc un dar, fie că lăcrimează atunci când îi doare ceva. Dar știu să zâmbească. Sincer, nu forțat.
14 copii...Aproape toți amorfi în cărucioare speciale, doar câțiva pe picioarele lor. Cel mai în putere pare a fi Ionuț Metico de vreo 14 ani, a cărui vorbire e doar o cascadă de cuvinte neânțelese. Toţi 14 suferă de handicapuri severe. „De regulă sunt cumulate, locomotorii şi neuropsihice”, ne spune medicul Monica Curelea, șeful centrului „Noricel”.
Majoritatea au fost abandonați de părinți, de când erau bebeluși. „E bine că le-au lăsat o șansă. Măcar trăiesc în grija statului”, murmură în șoaptă una dintre îngrijitoarele centrului. Deși au vârste cuprinse între 9 și 18 ani par micuți în cărucioarele în care își odihnesc trupurile firave și inerte. I-am văzut și noi, luni, de Ziua Copilului.
Au făcut chetă pentru un zâmbet
Emoții nu am avut doar noi ci și cadrele Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Dolj care, impresionați de drama acestor copii, au demarat o acțiune umanitară, de Paști, când i-au vizitat, pentru prima dată, să le împartă cadouri. Nu și-au imaginat că acei copii le vor produce emoții până la lacrimi.
„Atunci, de Paști, am decis să le aducem un zâmbet de 1 Iunie. Ne-a impresionat pe toți viața lor. Fiecare jandarm a contribuit cu bani benevol și am reușit să strângem 2.000 lei. Cu banii le-am amenajat un spațiu de recreere”, ne spune purtătorul de cuvânt al IJJ Dolj lt. col. Ionuţ Ţapu. @