Filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur“, produs de Cristian Mungiu, a avut premiera la Festivalul de Film Transilvania şi este compus din şase scurtmetraje.Doi tineri vând sticle goale, pentru a-şi cumpăra un Lăstun. Un şofer de camion descoperă, într-o zi, că se poate îmbogăţi în urma vânzării de ouă. Un miliţian „lacom“ gazează porcul de Crăciun în bucătăria apartamentului, dar porcul explodează. Un politruc zelos ajunge în vârf de munte ca să-i înveţe carte pe ciobani.
Ceauşescu cu două pălării apare pe prima pagină a „Scânteii”. Un carusel plin cu oameni se învârteşte la nesfârşit, în aşteptarea „prim’ului“ şi n-are cine să-l oprească. Asta înseamnă „Amintiri din Epoca de Aur”, cea mai recentă peliculă produsă de Cristian Mungiu.
Cui se adresează „Amintiri din Epoca de Aur“?
Cristian Mungiu: Spectatorilor români şi celor cărora filmele regizorilor români care au avut mari premii la Cannes li s-au părut prea complicate. Am avut experienţa asta după „4,3,2“.
L-am prezentat în foarte multe locuri şi cu cât intri mai adânc în România profundă, cu atât constaţi că limbajul filmului de artă pentru un spectator care şi-a pierdut de mult obiceiul să mai vină la cinematograf e prea complicat.
Oamenii se uită la televizor, unde totul e clar, spus pe gură, nu te pune nimeni la încercare. Ca atare, mi-am dorit să fac un film care să umple golul dintre filmele americane, care sunt entertainment, fără nicio preocupare, şi filmul de artă.
Cei care au trăit atunci au nostalgii. Cum primesc, însă, filmul, cei care nu au apucat să-şi trăiască maturitatea în perioada respectivă?
Sala a fost plină pe jumătate de tineri care au până în 25 de ani şi care s-au distrat foarte tare. Cred că filmul apelează altfel la cei care au 40 de ani, pentru că intervine această nostalgi