Şefii de la „Sf. Maria” au cheltuit 155.000 de euro pentru un local rezervat personalului medical
Majoritatea saloanelor singurei unităţi medicale pediatrice din Moldova nu au mai fost renovate de 20 de ani.
Spitalul de Copii „Sf. Maria” are, de o săptămână, o cantină-restaurant cu o capacitate de 100 de locuri unde medicii unităţii spitaliceşti „se întâlnesc şi socializează”. În localul realizat din fondurile proprii ale spitalului, cu o investiţie de 155.000 de euro, personalul medical poate mânca la prânz cu doar 5 lei.
Pentru acelaşi meniu, rudele pacienţilor trebuie să scoată din buzunar de trei ori mai mulţi bani. În schimb, pentru bolnavii şi însoţitorii care stau în spital a fost amenajată o încăpere separată, cu 30 de locuri, pentru că, spune şeful instituţiei, „mamele mai vin în capoate şi nu dă bine printre halatele albe”.
„Medicii de la diferite specializări nu se întâlnesc cu săptămânile. Un doctor petrece mult timp la spital. Aici, la cantină, vin, iau prânzul împreună şi astfel se mai destind, se mai relaxează”, a declarat medicul Marin Burlea, managerul Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria”.
Bani cu ţârâita pentru renovarea spitalului
Conducerea Spitalului de Copii a decis să aloce o sumă-record pentru cantina medicilor, în condiţiile în care cea mai mare parte a unităţii medicale a beneficiat de investiţii minore în ultimii 20 de ani. De la primul şi până la cel de-al optulea etaj se întâlnesc aceleaşi probleme: saloane insalubre, băi fără duşuri, WC-uri în care bolnavii toarnă apa cu găleata după ce le folosesc, săli de masă de câţiva metri pătraţi în care sunt înghesuiţi pacienţii de pe un întreg tronson, pereţi crăpaţi şi coşcoviţi, linoleum scorojit în care copiii se împiedică când fug în joacă.
Excepţie face doar etajul II, unde se află Clinica de Gastroenterologie, administrată