La alegerile din 7 iunie "se mai aplica regula de la alegerile parlamentare nationale in ceea ce priveste interpretarea votului alb ca un vot de blam?", intreaba Andrei, cititor HotNews.ro. Varianta votului in alb este comentata si de Ana Armanca Ardeleanu. je vrea sa stie in ce conditii se poate schimba buletinul de vot, iar andreeav vrea sa afle de ce "la sectia de votare unde merg eu de obicei am impresia ca sunt mereu cam aceiasi membri". Asociatia Pro Democratia a raspuns cititorilor HotNews.ro.
Intrebare de la Andrei: "Buna ziua, se mai aplica regula de la alegerile parlamentare nationale in ceea ce priveste interpretarea votului alb ca un vot de blam? "
Raspuns:Buna Andrei. Votul alb a fost folosit doar pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Legislatia in vigoare pentru alegerile europene nu prevede posibilitatea folosirii acestui tip de vot.
Intrebare de la Ana Armanca Ardeleanu: "Mi se pare normal ca in locul votului "in alb", nestampilat, cei care nu au cu cine sa voteze sa aibe optiunea NICI UN CANDIDAT. Nu stiu de ce s-a ales varianta votului in alb, care este ambiguu."
Raspuns:Folosirea votului alb a ridicat, intr-adevar, o serie de controverse, printre care s-a numarat si problema enuntata de tine. La alegerile europene nu vom putea folosi, insa, acest vot de protest. Speram ca legislatia aferenta urmatorului scrutin va reusi sa rezolve aceste neclaritati.
Intrebare de la je: "Intreb pentru ca mi s-a intamplat in trecut: e ok sa-mi schimb buletinul de vot, daca am intrat in separeu si am pus stampila pe o caseta, dar ma razgandesc in ultimul moment?"
Raspuns:Fiecare alegator are dreptul la un singur buletin de vot suplimentar. In cazul in care te razgandesti sau aplici gresit stampila, trebuie sa inapoiezi membrilor sectiei de votare acest prim buletin de vot. Dupa ce il vor a